Mljet

Mljet je zeleni otok smješten na obzoru južnog Jadrana. Spada među veće dalmatinske otoke, a krase ga bujna mediteranska vegetacija, brojne kulturne i prirodne znamenitosti i bistro more pitomih uvala i bogatog živog svijeta. Otok Mjet glasi i kao jedno od posljednjih obitavališta morske sredozemne medvjedice.
Još u srednjem vijeku ovaj otok bio je poznat po kozjem siru, vinu posebne arome i medu, po kome je i dobio ime.

U novije vrijeme otkrivaju ga mnogi zaljubljenici u iskonsku prirodu i tamo provode dane svog odmora od urbanog svijeta.
Mljet je dug 35 kilometara i na njemu, u skladu s prirodom, živi tek oko tisuću otočana u petnaestak naselja. Bave se ribarstvom, stočarstvom, poljoprivredom i turizmom. Naselja su povezana magistralnom cestom koja svojom dužinom od 45 kilometara vodi od nacionalnog parka na sjeverozapadnom dijelu otoka do mjesta Saplunara na krajnjem jugoistočnom dijelu otoka.
Otok pripada mediteranskom klimatskom području s blagom zimom i toplim ljetom. Upravo zbog blage klime u jesen i čak veći dio zime listaju i cvjetaju razne biljke i voćke kao planika, vrijesak, šipak i naranče.
Dođite, provjerite zašto je poznati časopis Time upravo otok Mljet svrstao među 10 najljepših otoka na svijetu!