fotogalerija

Najstariji hrvatski morski nacionalni park proteže se sjeverozapadnim dijelom otoka. Temeljni fenomen kao najzaštićeniji dio parka, jedinstven u svjetskim razmjerima, čine mljetska slana jezera koja se sastoje od tri dijela: Velikog i Malog jezera te kanala Soline.

Mljetska jezera okružena su brežuljcima s kojih se sve do razine jezera spuštaju stoljetna stabla alepskog bora, čije krošnje nerjetko dodiruju i samu površinu jezera. Obalom jezera prostire se 12 kilometara duga šetnica namjenjena šetačima i biciklistima, a šume kriju razgranatu mrežu planinarskih i šetačkih staza.

Park je bogat i kulturno-povijesnim znamenitostima. Od onih najviše kategorije treba istaknuti benediktinski samostan s crkvom sv. Marije, Gospe od Jezera, iz 12. stoljeća, koji se nalaze na otočiću usred Velikog jezera, kao i antičku palaču i ranokršćansku baziliku u Polačama.

Sklad između čovjeka i nedirnute prirode stvaran od davnina na ovom prostoru doprinio je da ovo područje bude 11.11.1960. proglašeno nacionalnim parkom.